Terítéken a várandósság és a csokoládéfogyasztás: 6+1 dolog, amit tudnod kell

2020 jan, 19 | Tudnivalók, Tuti tippek | 0 hozzászólás

A várandósság során, a testi és lelki változások mellett az egyik legmókásabb tünet a kívánósság. Előfordulhat, hogy furcsa ételeket kívánunk, vagy éppen mindennél erősebben tör ránk az édesség utáni vágy. De vajon jó dolog-e éjjel kettőkor leszalajtani az embert az éjjel-nappali boltba egy kis csokoládéért? 

A csokoládé megolvasztja a stresszt

Kutatások kimutatták, hogy az étcsokoládé fogyasztása emeli az agyban az endorfin, illetve a szerotonin hormon szintjét, melyek leegyszerűsítve boldogságérzetet okoznak. Körülbelül napi 30-40 gramm étcsokoládé fogyasztása két héten keresztül, bizonyítottan csökkenti a kortizol hormon (stressz hatására termelődik a szervezetünkben) szintjét, mindemellett a csokoládé flavonoid tartalma elűzi a fáradtságérzetet is.

Étcsokoládéval a preeklampszia ellen

A preeklampszia egyike azoknak a szövődményeknek, melyek a várandósság során felléphetnek: magas vérnyomással, fehérjevizeléssel és végtagvizesedéssel jár együtt, és számos esetben vezethet a szülés idő előtti megindításához. Egy az Annals of Epidemology folyóiratban publikált kutatás szerint a kakaóbab teobromin tartalma enyhítheti ezeket a tüneteket. A Yale Egyetemen végzett kutatásban arra az eredményre jutottak, hogy a csokoládéfogyasztás 70%-al csökkentette a preeklampszia kialakulásának kockázatát. Ha legalább heti öt alkalommal fogyasztunk étcsokoládét, azzal hatékonyan csökkenthetjük a tünetegyüttes előfordulását, főleg a harmadik trimeszterben.

A hangulatunk mellett a vérnyomásunkra is jótékony hatással van

A kakaóbab teobromin tartalma segít a várandósság alatt a vérnyomás szabályozásában is azáltal, hogy tágítja az ereket, így segít elkerülni a magas vérnyomás kialakulását.

A csoki szívén viseli a szívünk egészségét

Az étcsokoládé olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszerünk megóvásában, és ezáltal csökkenthetik a szívbetegségek kialakulását.

Az a fránya koleszterin!

Az étcsokoládé kevés cukrot és zsírt tartalmaz, flavonoid tartalma emeli a vérben a jó koleszterin szintjét, ugyanakkor a rossz koleszterint csökkenti, ezen felül pedig még a vércukorszintet is kordában tartja. Az erek rugalmassá tételével pedig a vérkeringésünket is javítja.

Kiváló vas- és magnéziumforrás

100 gramm csokoládé a napi ajánlott vasfogyasztásunk 67%át, illetve a napi ajánlott magnéziumbevitelünk 57%-át fedezi. A vas fontos szerepet játszik a hemoglobin termelésében, a magnézium pedig a zsírsavak bontásában (is) jeleskedik.

+1: Minden jó minőségű csoki csokoládé, de nem minden csokoládé jó minőségű!

A csokoládé fent említett jótékony hatásai és előnyei a kakaóbab magas flavonoid tartalmának köszönhetők, így minél magasabb kakaótartalmú csokoládét fogyasztasz, annál inkább részesülhetsz ezekből a jótékony hatásokból. Ugyanakkor óvatosnak kell lenned, mert rengeteg, kereskedelmi forgalomban már régóta kapható, kedvelt és népszerű csokoládétermék alig tartalmaz valódi kakaót, helyette viszont tele van egészségtelen zsírokkal, cukorral és üres kalóriákkal. Ezek a termékek nemhogy javítják az egészséged, hanem inkább csak rontanak rajta. Ha a finom ízek mellett az egészséged is fontos a számodra, akkor válassz minél magasabb kakaótartalmú, lehetőleg kézműves csokoládét.

Máris fened a fogad valamilyen csokis nyalánkságra? Látogass el a webshopunkba, és nézd meg milyen fantasztikus, új köntösbe bújtatott csokoládék érkeztek!

Szenvedéllyel. Szeretettel. Szakértelemmel.