Ezután már gyerekjáték a csokitemperálás

2017 máj, 11 | Tuti tippek | 0 hozzászólás

Az előző blogbejegyzésünkben bemutattuk Neked, azt hogy milyen módszerekkel tudod a csokoládét megtemperálni. Biztosan benned is felmerült a kérdés, hogy miért szükséges a csokoládét egyáltalán temperálni.

Ma ezt szeretném elmagyarázni Neked.

Ahhoz, hogy a jó minőségű csokoládéból fényes roppanósEzután már gyerekjáték a csokitemperálás 2. és sokáig eltartható termék legyen ki kell alakítani a csokoládé  tökéletes kristályszerkezetét. A csokoládéban a kakaó és a kakaóvaj addig marad együtt, míg szilárd állapotban van. Amikor elkezdjük melegíteni a csokoládét az összetevők ( kakaóvaj, a cukor és a kakaó szárazanyag tartalom ) különválnak, a kristályszerkezet szétesik. A temperálással vagyis a kristályosítással ismét egységesíthetjük őket, így alakul ki a tökéletes  Béta szerkezet, ez adja meg a csokoládé kiváló minőségét. A sikeresen előkristályosított csokoládéval elérhetjük, hogy termékünk fényes, roppanós és hosszan eltartható legyen.

Milyen hibákat követhetünk el a helytelen temperálással?

  • Túl alacsony hőmérsékletű a temperált csoki:

Ebben az esetben a csokoládé túl sűrű lesz, nehezen lehet vele dolgozni, a termék amit készítünk belőle levegő zárványos  és fénytelen lesz, bonbon esetében nem tudunk megfelelően vékony falat kialakítani.

  • Nagyon alacsony a hűtő hőmérséklete:

Hiába temperáljuk meg a csokoládét helyesen, ha a hűtőnkben nagyon alacsony a hőfok. Ilyenkor a csokoládé hirtelen hűlik, foltos és fénytelen lesz. A csokoládé hűtésére az ideális hőmérséklet 8-10 C fok között van.

  • Az öntő forma hőmérséklete nem megfelelő:

Nagyon fontos, hogy az öntő forma is szobahőmérsékletű legyen. Ha hideg formába öntjük a csokit, akkor vastag lesz a termék fala, matt lesz a késztermék. Ha túl melegítettük a formát, akkor a csokoládé nem tapad meg helyesen a forma falán, kicsapódik a kakaóvaj, tehát a termék elveszíti a temperáltságát, fénytelen lesz és nem szilárdul meg megfelelően.

Bár elég sok hibalehetőség merülhet fel a csokoládé temperálás folyamatában azért nem kell megijedni tőle. Ha követed az útmutatásainkat sok édes pillanatot szerezhetsz magadnak és a szeretteidnek.

Szívből kívánunk Neked sok sikert!

Zsuzsi és a Demeter csokicsapat