Egészséges életmód és csoki? Na, ne már!

2020 márc, 19 | Tudnivalók, Tuti tippek | 0 hozzászólás

A jó minőségű csokoládé pozitív hatásai

A tudatos táplálkozásnak napjainkban igazán nagy keletje van. Lépten-nyomon újságcikkekbe, Instagram posztokba és Youtube videókba botlunk annak kapcsán, mit, mennyit, mikor és hogyan kellene ennünk. Egy adott étel ma még szuperegészségesnek számít, holnap pedig kiderül róla, hogy káros. No de mi a helyzet a csokoládéval? Mennyire illeszthető be egy egészségtudatos életvitelbe a csokoládé fogyasztása? 

Egészséges életmód és csoki? Na, ne már! csokolade egeszseges

Azt semmiképpen sem állíthatjuk, hogy minden egyes kereskedelmi forgalomban kapható csokoládé egészséges lenne, vagy bármilyen pozitív hatást gyakorolna a szervezetre. Mint minden más termékre, a csokoládéra is igaz, hogy minél jobb a minősége, annál több pozitívumot lehet elmondani róla. Minél magasabb kakaótartalmú csokoládéval van dolgunk, annál kevesebb hely jut benne a kakaóvajnak, cukornak, lecitinnek, tejnek és egyéb olyan járulékos anyagoknak, amik a csokoládét kevésbé növénnyé, sokkal inkább cukorkává teszik.

Azt gondolod az étcsokoládé keserű és íztelen? Ha magas minőségű kakaóbabból készült, akkor ennek egyáltalán nem kell így lennie. Sőt, azt is mondhatjuk, hogy a magas kakaótartalmú étcsokoládé az antioxidánsok királya. A csokoládéban található antioxidánsok hozzákapcsolódnak a testünkben kóborló szabad gyökökhöz, melyek többek között az öregedésért és számos megbetegedésért felelősek, és kisöprik őket a szervezetünkből.

Egészséges életmód és csoki? Na, ne már! csokieskave

Azt gondolod, hogy a vörösbor, az áfonya, a gránátalma vagy a zöldtea sokkal alkalmasabb lehet erre a feladatra? Nos, összehasonlító elemzésekkel kimutatták, hogy a magas kakaótartalmú csokoládéban található antioxidánsok tízszer hatékonyabban teszik a dolgukat. Köztudott, hogy antioxidánsokban gazdag étrend mellett alacsonyabb a szívinfarktus, a stroke, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázata. Ide sorolhatjuk még a rák, a magas vérnyomás, a koleszterinproblémák, az ízületi gyulladás, illetve az asztma és az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatát is.

Igaz ugyan, hogy a csokoládéban is van zsír, cukor és koffein, de a zsírokat a kakaóvaj adja, melyben telített és telítetlen zsírsavak egyaránt megtalálhatóak, ugyanakkor ezeknek a zsíroknak a 75%-a olajsav és sztearinsav. E két utóbbi pedig összefüggésbe hozható az alacsonyabb koleszterinszinttel.

Egészséges életmód és csoki? Na, ne már! kiskakaóbabok

A cukorra semmiképp sem lehet azt mondani, hogy jó, és egy átlagos étcsokoládéban is megtalálható belőle 10-15 gramm, de ez még mindig kevesebb, mint az a 22 gramm, ami a narancslében van, vagy a 20-30 gramm, ami pedig a joghurtodban lapul. Nem is rossz, ahhoz képest, hogy ezekről az ételekről is azt tartjuk, hogy egészségesek és jót tesznek a szervezetünknek igaz? Hasonlóképpen a csokoládé koffeintartalma feleannyi, mint egy doboz kóláé, és mintegy harmada a kávédban megtalálható mennyiségnek.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól töménytelen mennyiségben edd a csokoládét, de egy-két jól megválasztott kocka csoki elmajszolásával egyúttal az egészségedért is tehetsz valamit. A csokoládé egyéb pozitív hatásairól ebben a cikkünkben olvashatsz. Ha rögtön meg szeretnél kóstolni egy kis jó minőségű étcsokoládét, akkor mindenképp látogass el a webshopunkba, ahol te is megtalálhatod a hozzád leginkább illő táblás csokoládét.

Szenvedéllyel. Szeretettel. Szakértelemmel.