A csokoládékóstolás művészete

2020 márc, 19 | Tudnivalók, Tuti tippek | 0 hozzászólás

Hogyan legyél Te is profi csokoládékóstoló?

Néha hajlamosak vagyunk egyszerű édességként, nassolnivalóként tekinteni a csokoládéra, pedig egy jó minőségű táblacsokoládé, vagy bonbon legalább akkora élvezetet nyújthat, mint egy pohár kiváló bor, vagy egy ínycsiklandozó étel elfogyasztása valamelyik fine-dining étteremben. A minőségi csokoládék elkülönítése, az aromák élvezete és felismerése legalább akkora élményt adhat, mint a bórkóstolás. Igen ám, de mire kell odafigyelnünk, ha csokoládékóstolásra adnánk a fejünket?

Előkészületek

Mire érdemes odafigyelned kóstolás közben?

A legnagyobb élvezeti értéke a szobahőmérsékletű csokoládénak van. Mielőtt nekifognál a kóstolásnak, néhány korty vízzel tisztítsd meg a szájpadlásod, hogy semmilyen más ízérzet ne zavarja meg a kóstolási folyamatot. Ha többféle csokoládét is meg szeretnél kóstolni, akkor kezdd a legkönnyedebb ízvilágú csokival, és a különböző fajták tesztelése között igyál egy-egy korty vizet, hogy tisztán tartsd a szájpadlásod. 

 1. Szemléld meg a csomagolást! Ha a gyártók kevés gondot fordítottak a termékük megjelenésére, akkor elképzelhető, hogy a csokoládé minőségére is fittyet hánytak.

 2. Milyen, amikor kicsomagolod a papírból? Fényes és új, vagy netán szürkés elszíneződések és foltok vannak rajta? Ezeknek az elszíneződéseknek két oka lehet. Az egyik, hogy a nem megfelelő temperálási folyamat, vagy éppen az elégtelen tárolási körülmények miatt kicsapódott a zsír, vagyis a kakaóvaj a csokiból. A másik esetben a cukor a ludas, ilyenkor a csokoládé bizarr, szemcsés állagúvá válik, és az íze is legalább ilyen szörnyű. Ebben az esetben sajnos ki kell dobnod a terméket. Széles körben elterjedt tévhit, hogy a sötétebb csokoládé jobb minőségű. Az igazság azonban az, hogy az igazán jó minőségű és ízű csokoládé színe, a pirosas árnyalattól, a bronzos verzión át, egészen a sötét barnáig terjedhet. 

  A csokoládékóstolás művészete hogyanKóstoljcsokitakárborral Demetercsoki
 3. Szó szerint az orrodat is üsd bele! Milyen illatokat érzel? Gyümölcsös, virágos esetleg földszerű aromát? Ne adj Isten műanyagszerű, gumira emlékeztető, esetleg émelyítően édes illatokat? Ez utóbbi problémát a kakaóbab helytelen szárítása, vagy fermentálása okozza. 
 4. Érdemes megfigyelned, hogy amikor letörsz a csokiból egy kis darabot, akkor van-e tartása és tisztán, roppanósan törik-e, vagy éppen, hogy túl könnyen törik, anélkül hogy törékeny, vagy vizenyős lenne az állaga. Ez utóbbi szintén arra utalhat, hogy nem a legjobb minőségű csokoládéval van dolgod. 
 5. Helyezz egy kis darabot a nyelved és a szájpadlásod közé! Figyeld meg, hogy szépen egyenletesen olvad, vagy inkább viaszos, szemcsés érzetű-e?

  A csokoládékóstolás művészete hogyankóstoljcsokitDemetercsoki
 6. Most pedig forgasd kicsit a szádban! Melyik íz emelkedik ki leginkább? A csokoládé, vagy a hozzáadott összetevőké (mogyoró, kivonatok stb.)? Figyeld meg, hogy ezek az alapanyagok jól keverednek-e, harmonizálnak-e egymással, vagy inkább külön-külön érzékeled mindegyiket, és sehogy sem állnak össze egy egésszé? Az ízérzeteknek folyamatosan változniuk kellene, hogy együtt egy magasabb szinten kényeztessék az ízlelőbimbóinkat, ahelyett, hogy egyetlen domináns ízt éreznénk, ami végül sehová sem vezet. 
 7. Amikor beleharapsz, milyen a csokoládé textúrája? Krétaszerű, vagy inkább ragacsos? Esetleg éppen csak egy picit olvad meg, és jó érzés elrágcsálni.
 8. Fontos megfigyelni, hogy érzel-e valamilyen utóízt, és ez kellemes, vagy éppen kesernyés-e. S miután elfogyasztottad, meddig érzed még a finom aromákat a nyelved hegyén?  
A csokoládékóstolás művészete bloghufejlec00

Így tartsd frissen a csokoládét!

A csokoládé ideális tárolási hőmérséklete 15-21 Celsius fok. A csokoládé hajlamos átvenni és magába szívni a szagokat, így ne tárold erős illatot kibocsátó dolgok közelében (pl. menta, fokhagyma) és éppen emiatt, illetve a túl alacsony hőmérséklet miatt a hűtőszekrénybe se tedd be. 

Egy kis gyakorlással Te is hamar meg tudod majd különböztetni a minőségi csokoládét a bóvlitól, és többé másra sem vágysz majd, csakis igazi, csokoládés élményekre. 

Szenvedéllyel. Szeretettel. Szakértelemmel.